ασ μαθουμε μαζι

Τα νέα μας

Διατροφή και γονιμότητα: Ποιά η σύνδεσή τους; Είναι η διατροφή παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα; Υπάρχουν τροφές που πιθανόν να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα ή αντίθετα να ενισχύσουν την αναπαραγωγική ικανότητα;

Μελέτες των τελευταίων ετών συσχετίζουν ολοένα και περισσότερο την υπογονιμότητα με τις διατροφικές συνήθειες, προτείνοντας μικρές αλλαγές στο καθημερινή διατροφή, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες που ευνοούν τη σύλληψη.

Πώς όμως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως τα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια, τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά, όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, τροφές με άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά και τα άπαχα γαλακτοκομικά, αυξάνουν τη γονιμότητα και στα δύο φύλα. Επίσης η αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών, ζάχαρης, γλυκών και τηγανιτών, αλλά και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες μιας σύλληψης.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ενισχύει την εμφάνιση της παχυσαρκίας και της ινσουλινοευαισθησίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες υπογονιμότητας. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ωορρηξίας, άρα και γονιμότητας.

Επίσης, η αυξημένη εναπόθεση λίπους στις γυναίκες ειδικά κεντρικά στην περιοχή της κοιλιάς έχει φανεί ότι μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Όταν οι κακές διατροφικές συνήθειες συσχετίζονται και με έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τότε η υπογονιμότητα ευνοείται ακόμα περισσότερο.

Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, που ξεπερνά τα τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σχετίζεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα, ενώ και το υπερβολικό αλκοόλ ενδέχεται να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας, καθώς δρα καταστροφικά σε βιταμίνες όπως η Ε και η C που περιέχονται στις τροφές.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνει μια γυναίκα στη διατροφή της, για να βελτιώσει τη γονιμότητά της;

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια, μπορεί να ευνοήσει τη γονιμότητα. Επίσης, συνιστάται η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάστασή του με όσπρια που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γονιμότητα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται ευεργετικά, καθώς είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, στοιχείο απαραίτητο για την αύξηση της γυναικείας γονιμότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλήρες γάλα, σε αντίθεση με τα άπαχα γαλακτοκομικά, επηρεάζει θετικά τη γυναικεία γονιμότητα. Επίσης, ο περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ θεωρείται επιτακτικός.

Σημαντικό είναι και το ιώδιο για τη γυναικεία γονιμότητα, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών μέσω του μηχανισμού ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης. Το ιώδιο μπορεί να προσληφθεί μέσω των γαλακτοκομικών ή των αυγών, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι τέλος ιδιαίτερα σημαντική για τη γυναικεία γονιμότητα. Άλλωστε, τα στατιστικά δείχνουν πως οι υπέρβαρες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα στην έμμηνο ρύση, μεγαλύτερο κίνδυνο στειρότητας, αλλά και υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή αποβολών, εφόσον έχουν συλλάβει.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Όσον αφορά στους άντρες μελέτες δείχνουν πως τα κορεσμένα λίπη, το επεξεργασμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ και ο καφές σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. Τα δύο τελευταία μάλιστα στην υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.

Από την άλλη, η κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, αλλά και πουλερικών μπορεί να βοηθήσει την ανδρική γονιμότητα. Συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η κρυπτοξανθάνη και το λυκοπένιο, αποτελούν σύμμαχο της γονιμότητας των ανδρών. Μάλιστα, ειδικά η λήψη σεληνίου και ω-3 λιπαρών μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του σπέρματος.

Οι άνδρες μπορούν να βρουν τις βιταμίνες C και E στα εσπεριδοειδή, στο ελαιόλαδο και στα λιπαρά ψάρια, τον ψευδάργυρο στα οστρακοειδή και το λυκοπένιο στην τομάτα, αλλά και σε σάλτσες τομάτας. Όλα αυτά ενισχύουν την κινητικότητα, την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του σπέρματος, όπως επίσης και την τεστοστερόνη, στοιχείο σημαντικό για τη γονιμοποίηση.

Το φυσιολογικό βάρος είναι καταλυτικό και στην περίπτωση της ανδρικής γονιμότητας. Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος και της τεστοστερόνης, αλλά και με την αυξημένη εστραδιόλη ορού, που μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία.

Το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής ενδείκνυται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες, με όφελος αφενός μεν για την υγεία σας αφετέρου δε για τη γονιμότητά σας.

Scroll to Top