ασ λυσουμε τισ

ΑΠΟΡΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, γίνεται πλήρης διατροφική αξιολόγηση προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σύνταξη του εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής και πραγματοποιούνται:

  • Λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού
  • Μέτρηση βάρους και ύψους
  • Προσδιορισμός της σύστασης του σώματος με τις μεθόδους BIA και δερματοπτυχών

Ακολουθεί ο καθορισμός των στόχων, διαδικασία που γίνεται σε συνεργασία πάντα με εσάς.

Η συχνότητα των επαναληπτικών συναντήσεων εξαρτάται από τους στόχους σας, τις ανάγκες σας και την πρόοδο των προηγούμενων συναντήσεων. Για την διευκόλυνση σας, δημιουργούμε ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης.

Πιο συχνά η παρακολούθηση γίνεται ανά 2 εβδομάδες όπου πραγματοποιούνται εκ νέου σωματομέτρηση, λιπομέτρηση, συζητάμε τα θέματα που σας αφορούν, θέτονται νέοι στόχοι και συντάσσεται νέο διαιτολόγιο. Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, δεν απαιτεί την παρασκευή ειδικού φαγητού, και έχει σαν στόχο την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής.

Ο όρος τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται . Δεν υπάρχουν μαγικές  τροφές που να διώχνουν την περιφέρεια και την κοιλιά, ούτε κρέμες αδυνατίσματος που κάνουν θαύματα. Διατηρείστε το σωματικό σας λίπος σας σε φυσιολογικά επίπεδα (20 – 25% για τις γυναίκες &  15 % για τους άντρες), κάψτε το λίπος στην κοιλιά με αερόβια άσκηση και όχι με κοιλιακούς ( οι κοιλιακοί ενδυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς δεν καίνε λίπος) και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως  μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (TSH ↑) ,πολυκυστικές  ωοθήκες, υπερινσουλιναιμία,  υπερανδρογοναιμία και άλλες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος , η άτακτη διατροφή, η κατάθλιψη, η  μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η αυξομείωση βάρους έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα απώλειας βάρους.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συνήθως, παρατηρείται αύξηση της μθικής μάζας, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του σωματικού βάρους. Σε μία τέτοια περίπτωση, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε χάσει λίπος, απλά δεν θα φαίνεται ξεκάθαρα στο συνολικό σωματικό βάρος.

Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πέρα από το ύψος. Εξαρτάται  από  την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τον σωματότυπο και τέλος το ποσοστό του σωματικού λίπους. Μην ξεχνάτε ότι με τον όρο “αδυνάτισμα” δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους αλλά λιπώδους ιστού.

Όταν λέμε “αδυνάτισα”, δεν πρέπει να μας απασχολεί τι θα δείξει η ζυγαριά, αλλά πόσους πόντους και πόσο λίπος χάσαμε.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (body mass index, BMI) προκύπτει από το ύψος και το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Βody Mass Index, BMI) προκύπτει από το ύψος και το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Ο δείκτης αυτός αποτελεί ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο για την κατηγοριοποίηση των ενηλίκων ανθρώπων σε ελλιποβαρείς, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Κατηγοριοποίηση βάση ΔΜΣ

ΔΜΣ (kg/m2)

Ελλιποβαρής

< 18,5

Φυσιολογικού βάρος

18,5 – 24,99

Υπέρβαρος

25 – 29,99

Παχυσαρκία τύπου І

30,0 – 34,99

Παχυσαρκία τύπου ІІ

35,0 – 39,99

Παχυσαρκία τύπου ІІІ

≥ 40,0

Μεταξύ άλλων γίνεται μέτρηση της περιφέρειας μέσης και της περιφέρειας γοφών. Οι μετρήσεις αυτές  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της κατανομής λίπους στο σώμα και του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την κοιλιακού τύπου παχυσαρκία. Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης σχετίζεται ισχυρά με τις αποθήκες ενδο-κοιλιακού (σπλαχνικού) λίπους στο σώμα.  H αναλογία της περιφέρειας μέσης σε σχέση με εκείνης των γοφών (waist to hip ratio: WHR), σε συνδυασμό με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, χρησιμοποιείται επίσης για την αξιολόγηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου που οφείλεται σε αυξημένο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα υγιές WHR είναι λιγότερο ή ίσο από 0,9 για τις γυναίκες και λιγότερο ή ίσο από 0,85 για τους άνδρες.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1-2 % του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 70 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 700-1.400 γρ./ εβδομάδα). Επιπλέον, το 70% της  απώλειας βάρους πρέπει να είναι λίπος.

Δεν υπάρχει ούτε μια επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί άμεση ή έμμεση σχέση των τροφικών «Υπερευαισθησιών» – «Δυσανεξιών» με την παχυσαρκία και το βασικό μεταβολισμό. Αντιθέτως  μάλιστα   μπορεί  να  είναι  και  επικίνδυνο  για  την υγεία  από την στιγμή που αποκλείει την κατανάλωση ομάδων τροφίμων (π.χ  αποκλεισμός κόκκινου κρέατος σε άτομα με αναιμία).

Η δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη είναι οι δυο συχνότερες τροφικές δυσανεξίες, τα συμπτώματα των οποίων προσομοιάζουν με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως διάρροιες και  εμετούς και καμία σχέση δεν έχουν με το συγκεκριμένο τεστ.

Επιπλέον, μετά από τις πολύχρονες συστάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, όλα τα τεστ τροφικής δυσανεξίας κρίθηκαν ως ΠΑΡΑΝΟΜΑ μέσω γνωμοδότησης του Υπουργείου Υγείας.

Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να κάνετε τον παρακάτω ορμονικό και υπερηχογραφικό έλεγχο:

1.Γενική αίματος

2.Βιοχημικός Έλεγχος

•Ζάχαρο & Γλυκοζυλιώμενη Αιμοσφαιρίνη

•Ινσουλίνη & Κορτιζόλη

•Ουρία, Κρεατινίνη ,Ουρικό Οξύ

•Ολική Χοληστερόλη, HDL,LDL

•Tριγλυκερίδια

•SGOT, SGPT, γ-GT

•Σίδηρο, Φερριτίνη, B12, Φυλλικό

•Ασβέστιο

•Βιταμινη D

3.Ορμονολογικός  Έλεγχος

•Τ3.Τ4, TSH, ANTI-TPO, ANTI-TG

 4.Υπέρηχος Θυροειδή

Η δίαιτα καλό είναι να συνδυάζεται με άσκηση, καθώς η επιτυχία της εξαρτάται κατά 70% από τη σωστή διατροφή και κατά 30% από την άσκηση.

Η ιδανική μορφή άσκησης για την απώλεια λίπους είναι η λεγόμενη διαλειμματική άσκηση, δηλαδή η εναλλαγή χαμηλού και υψηλού ρυθμού έντασης της άσκησης.

Ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε άσκηση  είναι το πρωί με άδειο στομάχι, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν επιλέξετε να γυμναστείτε φροντίστε να είστε νηστικοί, μιας και η κατανάλωση φαγητού ή ισοτονικού ποτού πριν την άσκηση, μειώνει κατά 30% την καύση του λίπους.

Ιδανικά, η αερόβια άσκηση πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια 45-60 λεπτά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η  καύση του λίπους ξεκινάει από την αρχή της άσκησης, ωστόσο το υποδόριο λίπος αρχίζει να χάνεται μετά την πάροδο των πρώτων 20 λεπτών.

Η συντήρηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην επιτυχημένη επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ενδιαφερόμενος, είτε αφορά την απώλεια είτε την πρόσληψη βάρους.

Το πρόγραμμα της συντήρησης αποτελείται από 3 εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής, το καθένα από τα οποία πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον για 2 εβδομάδες προκείμενου να συνηθίζει ο οργανισμός τη σταδιακή αύξηση των θερμίδων, χωρίς να γίνει αύξηση του λίπους. Μαζί με την τελευταία συντήρηση, δίνονται στον ενδιαφερόμενο οι Σωστοί Συνδυασμοί τροφίμων καθώς και κάποιες γενικές οδηγίες χρήσιμες για την μετέπειτα πορεία.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει παρακολούθησή του ανά μήνα με λιπομέτρηση, η οποία είναι εντελώς δωρεάν για τον πρώτο χρόνο.

Όπως και κάθε άλλη εξέταση, έτσι και η λιπομέτρηση είναι μία μέτρηση στην οποία είναι σημαντικό να τηρηθούν κάποιες συνθήκες, προκειμένου να αποφύγουμε να επηρεαστούν τα υγρά που – φυσιολογικά – υπάρχουν στο σώμα μας.

Πριν τη λιπομέτρηση

Χρειάζεται να κρατήσεις κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • 4 ώρες πριν την λιπομέτρηση, απέφυγε να καταναλώσεις φαγητό, νερό ή άλλα υγρά (πχ καφέ, τσάι, αναψυκτικά)
  • Απέφυγε την πολύ έντονη σωματική άσκηση την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα
  • 24 ώρες πριν τη λιπομέτρηση, απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Απέφυγε την αυστηρή νηστεία ή την ασιτία τις προηγούμενες 2 ημέρες

Για πιο έγκυρα αποτελέσματα, επέλεξε:

  • η λιπομέτρηση να πραγματοποιείται την ίδια περίπου ώρα της ημέρας κάθε φορά
  • να αφαιρέσεις τυχόν μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως κοσμήματα, ζώνη, αξεσουάρ κ.α.
  • να φοράς ελαφρύ ρουχισμό ή παρόμοια ρούχα κάθε φορά, ώστε να υπάρχουν οι ίδιες αποκλίσεις

Καλό είναι η λιπομέτρηση να λαμβάνει χώρα σταθερά τις ίδιες ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών, αντιφλεγμονώδη) μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της λιπομέτρησης.

Οι υπηρεσίες σώματος που διαθέτει το Κέντρο μας αποτελούν ένα συμπληρωματικό κομμάτι στα πλαίσια είτε μίας σωστής διατροφής είτε στην προαπάθεια για απώλεια βάρους.

Η αποτελεσματικότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη αρκεί βέβαια να τηρείται ένα πλάνο διατροφής είτε για απώλεια βάρους είτε για συντήρηση.

Στην περίπτωση αυτή, συνήθως προτείνουμε η 1η συνεδρία, μία ενδιάμεση και η τελευταία να γίνονται από κοντά. Φυσικά, ο τρόπος παρακολούθησης προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου.

 

1η Δια Ζώσης Συνεδρία

Η 1η συνεδρία που γίνεται από κοντά περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού
  • Πλήρης διατροφική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη και ιατρικές εξετάσεις (εάν υπάρχουν)
  • Ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση)
  • Μέτρηση ύψους
  • Μέτρηση περιφερειών σώματος
  • Εβδομαδιαίο εξατομικευμένο πλάνο διατροφής
  • Στοχοθέτηση
  • Αξιολόγηση και διαχείριση διατροφικής συμπεριφοράς
  • Υγιεινές συνταγές

 

 

Επόμενες Online Συνεδρίες

Οι υπόλοιπες συνεδρίες θα γίνονται online με βάση τη διαθεσιμότητα και το πρόγραμμα του ενδιαφερόμενου.

Στην online συνεδρία περιλαμβάνονται:

  • Εβδομαδιαίο εξατομικευμένο πλάνο διατροφής
  • Αξιολόγηση και διαχείριση διατροφικής συμπεριφοράς
  • Παρακολούθηση και έλεγχος βάρους
  • Υγιεινές συνταγές
  • Συνεχής υποστήριξη και εκπαίδευση βάση αναγκών

1η Online Συνεδρία

Στην 1η online συνεδρία γίνεται λήψη του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού (χρήσιμο είναι να αναφερθούν και αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις εντός 6μήνου).

Έπειτα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου και ανθρωπομετρικά στοιχεία του, τις προτιμήσεις και ανάγκες του σε φαγητό, καθορίζονται οι διαιτολογικοί στόχοι και δημιουργείται το πρώτο εξατομικευμένο πλάνο διατροφής. Έτσι, ξεκινά η διατροφική εκπαίδευση που είναι εξίσου σημαντική.

 

Επόμενες Online Συνεδρίες

Κατά τις επόμενες συνεδρίες, οι οποίες γίνονται εβδομαδιαία ή ανά 15 μέρες και ανάλογα την ανάγκη και τη διαθεσιμότητα του ενδιαφερόμενου, αναλύονται η πρόοδος, οι δυσκολίες και γίνεται αξιολόγηση της πορείας προς τον διατροφικό στόχο. Επιλύονται ό,τι απορίες ή σχόλια υπάρχουν και συνεχίζεται η διαδικασία με νέο προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο και υγιεινές συνταγές.

Η διαδικασία σε όλες τις συνεδρίες ακολουθεί τα βήματα που περιγράφηκαν παραπάνω κι αφορούν τις δια ζώσης συνεδρίες.

 

Πώς θα γίνονται οι μετρήσεις εξ αποστάσεως;

Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι παρακολούθησης της διατροφής και του βάρους.

Συγκεκριμένα:

  • Η τακτική ζύγιση σε μια οικιακή ζυγαριά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό την καθοδήγηση του διατροφολόγου
  • Οι μετρήσεις με μία μεζούρα σε συγκεκριμένα σημεία σώματος, έπειτα από υπόδειξη του ειδικού
  • Η αναλυτική καταγραφή των γευμάτων
Scroll to Top