Ασ μαθουμε μαζι

Τα νέα μας

Clean eating - Healthy eating

Πώς να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά για αρχάριους (10 συμβουλές!)

Ένα πράγμα με το οποίο πολλοί άνθρωποι “παλεύουν” όταν σκέφτονται να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι από πού να ξεκινήσουν.  Μπορεί να είναι δύσκολο να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά και γι’ αυτό μοιράζομαι αυτές τις συμβουλές υγιεινής διατροφής. Οι αδυναμίες, η ευκολία και η ανάγκη να δοκιμάσετε νέα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην αρχή. Αλλά με το χρόνο και την επιθυμία, μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο σας, είτε αυτός είναι η απώλεια βάρους είτε η απόφαση να αρχίσετε να εστιάζετε περισσότερο στην υγεία και την ευεξία σας μέσω του φαγητού.

Όταν είστε «αρχάριος» ή νέος σε κάτι, ανεξάρτητα από το τι είναι, το να ξεκινήσετε είναι τρομακτικό (ακόμα και όταν θέλετε πραγματικά να το κάνετε)! Γιατί; Γιατί υπάρχουν πολλά καινούργια πράγματα με τα οποία πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι στην αρχή. Από πού να ξεκινήσετε, τι να κάνετε, πώς να ξεκινήσετε και συνήθως μια καλή δόση αυτο-αμφιβολίας μπορεί να κάνει την υγιεινή διατροφή να φαίνεται συντριπτική. Τότε τι γίνεται; Είτε αποφασίζεις να ανέβεις στο βουνό είτε να φύγεις, γιατί νιώθεις μόνος ή σαν να είναι ανέφικτο κατόρθωμα.

Εδώ έρχεται η δική μου συνεισφορά – το να τρως υγιεινά δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι αδύνατο και είμαι εδώ για σένα! Εάν είστε αρχάριος και θέλετε να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, σας καταλαβαίνω!

Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με τη σταδιακή αλλαγή και την επεξεργασία νέων συνηθειών που θα διαρκέσουν. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα και τρόπο ζωής, επομένως δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για την υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό έχω συγκεντρώσει 10 συμβουλές για αρχάριους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές χωρίς να αισθάνεστε υπερένταση ή στέρηση!

Γιατί η καθαρή διατροφή (Clean Eating) είναι ιδανική για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν στην πλήρη διακοπή των υδατανθράκων, ενώ άλλοι ορκίζονται σε διαλείπουσα νηστεία. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε αλλαγή που κάνετε στην τρέχουσα διατροφή σας θα βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σας.

Η καθαρή διατροφή, εξ ορισμού, είναι απλώς η κατανάλωση ολόκληρων ή μη επεξεργασμένων τροφίμων. Δεν είναι πραγματικά περίπλοκο, αλλά απαιτεί λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό. Δεν απαιτεί από εσάς να μετράτε υδατάνθρακες, ζάχαρη, θερμίδες ή μακροθρεπτικά συστατικά. Δεν είναι δίαιτα. Είναι μια αλλαγή τρόπου ζωής!

Η καθαρή διατροφή, κατά τη γνώμη μου, είναι το τέλειο «σημείο εκκίνησης» για να αποκτήσετε τη συνήθεια της υγιεινής διατροφής. Είναι απλό και πραγματικά μια εφικτή αλλαγή τρόπου ζωής. Το πρόβλημα με τις μοντέρνες δίαιτες είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθούν μακροπρόθεσμα (ή ζητούν πάρα πολλά, πολύ γρήγορα). Ποιος θέλει να μετράει μακροθρεπτικά συστατικά για το υπόλοιπο της ζωής του, ή καθαρούς υδατάνθρακες ή να του αρνούνται ένα μήλο; Ποιος θέλει να νιώθει ενοχές που έφαγε ένα κομμάτι φρεσκοψημένο ψωμί με προζύμι; Κανένας!

Η καθαρή διατροφή σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε τα φαγητά που αγαπάτε, με, ομολογώ, λίγη περισσότερη προσπάθεια στο μαγείρεμα, χωρίς να νιώθετε κανέναν τρόπο. Πόσο υπέροχο είναι αυτό; Όταν προσπαθείτε να μάθετε πώς να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά ως αρχάριοι, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά να καταλάβετε. Εάν το φαγητό υποστεί επεξεργασία, έρχεται σε κουτί ή συσκευασία με συντηρητικά και χημικά, ψάξτε για μια εναλλακτική και είστε στο σωστό δρόμο.

Γιατί λαχταράμε το πρόχειρο φαγητό παρά το υγιεινό φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο και προσιτό. Είναι εύκολο να περάσετε από κάπου με το αυτοκίνητο ή να παραλάβετε κάτι ανθυγιεινό από το παντοπωλείο επειδή είναι παντού. Ο παράγοντας ευκολίας είναι πραγματικός. Συγκρίνετε το με την προσπάθεια να βρείτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Όχι μόνο το πρόχειρο φαγητό είναι πιο προσιτό, αλλά είναι επίσης σχεδιασμένο για να είναι εθιστικό. Τρόφιμα όπως πατατάκια, μπισκότα και καραμέλες έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν όλα τα σωστά κουμπιά στον εγκέφαλό μας, είναι αλμυρά, γλυκά, τραγανά και κρεμώδη! Οι εταιρείες προσθέτουν χημικά και άλλα συστατικά για να σας κάνουν να θέλετε περισσότερα (δηλαδή, να καλύπτετε τις τσέπες τους!). Όταν τρώτε πρόχειρο φαγητό, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη και γι’ αυτό τείνουμε να το λαχταρούμε αντί για πιο υγιεινές επιλογές.

Άλλοι παράγοντες, όπως η candida, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλό σας που σας λέει στη συνέχεια να τον ταΐσετε με ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σχέση που έχει η υγεία του εντέρου με την υπερανάπτυξη candida, κι όμως είναι ένα από τα πιο ελεγχόμενα βακτήρια και μπορεί να ευθύνεται για την επιθυμία σας για ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι το έντερο σας μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά σας και ακόμη και την ψυχική σας υγεία. Εάν έχετε την τάση να υποφέρετε από κατάθλιψη, άγχος ή κάτι παρόμοιο, μπορεί όλα να συνδέονται πίσω με τον άξονα εγκεφάλου-εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι αυτό είναι αλήθεια, παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς την ιδέα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κόψεις κακές συνήθειες και αδυναμίες, αλλά σίγουρα δεν είναι αδύνατο. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να εκπαιδεύσετε εκ νέου τον εγκέφαλό σας και να θεραπεύσετε το έντερό σας ώστε να επιθυμείτε υγιεινές τροφές και όχι άχρηστες!

10 Συμβουλές υγιεινής διατροφής για το πώς να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά για αρχάριους

Το πρώτο πραγματικό βήμα για να τρώτε υγιεινά είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι απαραίτητο να στερήσετε στον εαυτό σας όλα τα φαγητά που αγαπάτε. Έχει να κάνει με την εύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα στο να τρώτε αυτό που απολαμβάνετε και να βελτιώσετε ορισμένες συνήθειες, ώστε η διατροφή σας να γίνει πιο ισορροπημένη με τρόπο που να λειτουργεί για εσάς.

Θα δείτε ότι πολλές από αυτές τις συμβουλές αλληλεπικαλύπτονται και παίζουν μεταξύ τους! Παίξτε με αυτά που έχουν απήχηση και αφήστε τα υπόλοιπα. Τελικά, η υγιεινή διατροφή φαίνεται ελαφρώς διαφορετική για τον καθένα και το κλειδί για την εύρεση μιας βιώσιμης αλλαγής είναι να βρείτε την προσέγγιση που λειτουργεί για εσάς, το σώμα σας και τον τρόπο ζωής σας.

Συμβουλή #1: ΓΙΝΕΤΕ εύκολοι, ευγενικοί και περίεργοι με τον εαυτό σας

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θέλετε να μπω κατευθείαν στα βήματα δράσης, και το καταλαβαίνω, ΑΛΛΑ πρέπει να θυμόμαστε ότι για να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας, πρέπει να προερχόμαστε από μια θετική συναισθηματική κατάσταση. Αυτό είναι απαραίτητο για τους αρχάριους να το καταλάβουν πραγματικά, καθώς είναι το θεμέλιο για τη σχέση σας με το φαγητό. Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει από τα μέσα ενημέρωσης και τη βιομηχανία δίαιτας ότι το να τρώμε καλύτερα ή να χάνουμε βάρος πρέπει να είναι δύσκολο, και πρέπει να πιέζουμε και να περιορίζουμε και να στερούμε τον δρόμο μας προς τη γραμμή του τερματισμού, ΑΛΛΑ όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν λειτουργεί.

Όταν πιέζετε και επικρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας – δημιουργείτε πολλά αρνητικά συναισθήματα και είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δημιουργήσετε θετική αλλαγή από μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση. ΛΟΙΠΟΝ δεσμευτείτε για έναν πιο ευγενικό τρόπο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το πρώτο βήμα είναι να είστε ευγενικοί και περίεργοι με τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα λειτουργήσουν για εσάς και τον τρόπο ζωής σας με ρεαλιστικό και βιώσιμο τρόπο.

Συμβουλή #2: Εστίαση σε αληθινά ολόκληρα τρόφιμα (γνωστή και ως Καθαρή Διατροφή)

Η μόνη πιο σημαντική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος με το φαγητό του είναι να αρχίσει να επικεντρώνεται στην κατανάλωση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ, ολόκληρων τροφών όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, τις περισσότερες φορές. Αυτές είναι τροφές που προέρχονται από τη γη και ή ζώα εάν τρώτε ζωικά προϊόντα.

Αυτά είναι τα φαγητά που θα έτρωγε η γιαγιά σας – είναι απλά φαγητά και είναι νόστιμα. Σκεφτείτε λαχανικά, φρούτα, υγιή φυσικά λίπη όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ποιοτικές πρωτεΐνες όπως ψάρια, κρέατα ελευθέρας βοσκής, φακές και καλής ποιότητας δημητριακά ολικής αλέσεως. όπως άγριο ρύζι, πλιγούρι βρώμης και κινόα. Αν και αυτή είναι μια απλή αλλαγή, είναι μια σημαντική αλλαγή! Θα υποστήριζα ότι αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή ως αρχάριοι.

Συμβουλή #3: Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Πέρα από το να εστιάσουμε σε πραγματικά ολόκληρα τρόφιμα, θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια και δημιουργούνται για να διεγείρουν τις γεύσεις σας αλλά όχι για να θρέψουν το σώμα σας. Το να κόψετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας για υγιεινή διατροφή.

Υπάρχουν διάφορα είδη επεξεργασμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, το πλιγούρι βρώμης είναι ένα ελαφρώς επεξεργασμένο τρόφιμο, όπως και το ψωμί που έχει φυτρώσει ή τα κατεψυγμένα λαχανικά. ΑΛΛΑ αυτά δεν είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα για τα οποία θα ανησυχούσα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία αναφέρομαι είναι τα ΥΨΗΛΑ επεξεργασμένα τρόφιμα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου τρόφιμα και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να γεμίσουν τα περισσότερα ράφια στο παντοπωλείο.

Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτά τα  τρόφιμα έχουν καλή γεύση (επειδή είναι γεμάτα με αλάτι, ζάχαρη και έλαια χαμηλής ποιότητας και έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν τους γευστικούς σου κάλυκες), αλλά πέρα από τη γεύση – δεν φέρνουν τίποτα στο τραπέζι και είναι διαβόητα για προβλήματα με τις ορμόνες, το σάκχαρο στο αίμα και την υγεία του εντέρου. Έτσι, απλά ψάχνοντας για λιγότερο επεξεργασμένες έως περισσότερες επιλογές μη επεξεργασμένης τροφής μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι της υγιεινής διατροφής σας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Εάν δεν μπορείτε να διαβάσετε ή να κατανοήσετε τα συστατικά σε μια ετικέτα, κρατήστε την στο ράφι!

Συμβουλή #4: Συνδεθείτε με την πείνα σας

Συχνά, όταν προσπαθούμε να φάμε καλύτερα, αναζητούμε εξωτερικές πληροφορίες για να μας πουν τι και πότε να φάμε. Αυτό είναι που καταλήγει να αποθαρρύνει και τελικά να οδηγεί στην κατάρρευση των προσπαθειών των περισσότερων αρχαρίων να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δημιουργεί την ψευδή πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε το σώμα σας και μας αποσυνδέει αυτόματα από τα φυσικά μας σήματα πείνας. Έτσι, η απλή πρακτική εδώ είναι να εγκαταλείψετε το μυαλό σας, να αφήσετε τους κανόνες διατροφής και τις νοητικές ατζέντες στο τραπέζι και να επιστρέψετε στο σώμα σας.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε στο να πέφτετε πίσω στο σώμα και έξω από τον εγκέφαλο είναι να κάνετε στον εαυτό σας δύο απλές ερωτήσεις. Πριν φάτε – αναρωτηθείτε, “Πεινάω;” Και στα μισά του γεύματός σας, κάντε μια παύση και ρωτήστε το σώμα σας: «Μήπως μου έφτασαν;».

Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση εάν τρώτε σύμφωνα με το ρολόι ή τους εξωτερικούς κανόνες διατροφής – ΑΛΛΑ – κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι νέο, πρέπει να χαρίσουμε στον εαυτό μας το χώρο για εξάσκηση. Αφήστε το λοιπόν να αισθάνεται ελεύθερο καθώς αρχίζετε να επανασυνδέεστε με το σώμα σας και εμπιστευτείτε ότι το σώμα σας είναι αρκετά σοφό για να το γνωρίζει.

Συμβουλή #5: Πειραματιστείτε με την ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών 

Όλοι ακούμε πολλά για τα μακροθρεπτικά συστατικά αυτές τις μέρες, και ενώ δεν προτείνω να μετράτε και να υπολογίζετε τα μακροθρεπτικά συστατικά σας, νομίζω ότι είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ισορροπία των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών που έχετε σε κάθε γεύμα.

Εάν τείνετε να κάνετε μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, απλά προσθέτοντας πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη με τα γεύματά σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και κορεσμένοι αφού τελειώσετε το φαγητό, κάτι που μπορεί επίσης να καθορίσει πότε και τι θέλετε να φάτε στη συνέχεια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να φάτε ένα πιάτο τηγανίτες ή ένα μπολ με ζυμαρικά; Όχι απαραίτητα – ΑΛΛΑ αν είστε κάποιος που παλεύει με το βάρος, το υπερκατανάλωση τροφής, ή απλώς διαπιστώνετε ότι δεν είστε χορτασμένοι μετά από ένα γεύμα ή ότι είστε πεινασμένοι λίγο μετά το φαγητό – το να παίξετε με την ισορροπία των μακροθρεπτικών σας συστατικών μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχο. μέρος για να πειραματιστείτε.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη και απλώς παρατηρήστε για να δείτε πώς είναι αυτό για εσάς και το σώμα σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ομελέτα λαχανικών με λίγο τυρί, ένα μπολ βιολογικό πλήρες ελληνικό γιαούρτι με σπόρους ξηρών καρπών και μούρα ή μερικές τηγανίτες με αλεύρι αμυγδάλου. Το όνομα του παιχνιδιού είναι να παίζεις και να παρατηρείς! Δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς και το σώμα σας.

Συμβουλή #6: H ποιότητα πάνω από τις θερμίδες

Μερικοί άνθρωποι διδάσκουν ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα και δεν έχει σημασία τι τρώτε, αρκεί να μην τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια ρηχή και κατάφωρα υπεραπλουστευμένη προσέγγιση για τα τρόφιμα και τη διατροφή, που συχνά οδηγεί τους αρχάριους σε λάθος κατεύθυνση. Ενώ μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, από τι αποτελούνται αυτές οι θερμίδες και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θερμίδες είναι ένα τεράστιο μέρος της εξίσωσης και εξαιρετικά σημαντικό όταν πρόκειται για καλή διατροφή.

Για παράδειγμα, ας δούμε τις 400 θερμίδες από ένα μάφιν με χαμηλά λιπαρά που αγοράζετε στο κατάστημα έναντι 400 θερμίδων από ένα πιάτο με σολομό, λαχανικά και καστανό ρύζι. Το μάφιν αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, δεν έχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και είναι φτιαγμένο κυρίως από λευκό αλεύρι, ραφιναρισμένη ζάχαρη και εξευγενισμένα λίπη χαμηλής ποιότητας.

Αυτός είναι ο τύπος τροφής που απαιτεί πολύ λίγη δουλειά από τον οργανισμό για να διασπαστεί. Εισέρχεται γρήγορα στο σώμα σας και θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση της ινσουλίνης. Τώρα, όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται γρήγορα, πέφτει επίσης γρήγορα, και αυτό συχνά θα σας κάνει να νιώθετε πολύ ανικανοποίητοι, όχι κορεσμένοι, και αυτό το συναίσθημα που μας αρέσει να λέμε πεινασμένοι.

Τώρα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας πέφτουν γρήγορα, συχνά καταλήγουμε να λαχταρούμε περισσότερη ζάχαρη επειδή το σώμα μας γνωρίζει ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να ανεβάσει αυτά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και τότε ένα αποτέλεσμα αυτού είναι ότι λαχταρούμε περισσότερο αλεύρι και περισσότερη ζάχαρη και τα σήματα πείνας μας απορρίπτονται.

Εάν επρόκειτο να λάβετε τις ίδιες 400 θερμίδες με τη μορφή σολομού, λαχανικών και ρυζιού, αυτό το γεύμα αποτελείται από πολλές ποιοτικές πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες καλής ποιότητας. Έτσι, αυτό είναι το είδος του γεύματος που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επεξεργαστεί και να διασπαστεί το σώμα σας. Θα αυξήσει σιγά σιγά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθούν επίσης με πιο αργό ρυθμό.

Και το αποτέλεσμα αυτού είναι να αισθάνεστε πιο κορεσμένοι και πιο ικανοποιημένοι από το γεύμα. Αυτό είναι ακριβώς το είδος του γεύματος που κρατά τις ορμόνες σας ισορροπημένες και χαρούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεστε καλά. Και το να νιώθω καλά είναι το όνομα του παιχνιδιού εδώ!

Έτσι, ενώ και τα δύο γεύματα έχουν 400 θερμίδες, θέλω να παρατηρήσετε πώς αντιδρούν αυτές οι θερμίδες στο σώμα σας και στη συνέχεια πώς αυτές οι αντιδράσεις οδηγούν σε άλλες συμπεριφορές, όπως τι θέλουμε να φάμε μετά, σωστά, γιατί είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Ένα από αυτά τα γεύματα θα σας κάνει να νιώθετε πολύ ικανοποιημένοι και γεμάτοι ενέργεια, ενώ το άλλο μπορεί να σας κάνει να πεινάτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με λαχτάρα για περισσότερη ζάχαρη και περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Και, ξέρετε, να το κάνετε αυτό κάθε τόσο, δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Αλλά αν γίνεται με συνέπεια, τώρα καταλήγετε σε έναν αρνητικό κύκλο περιστροφής με το φαγητό σας. Και αυτό είναι όταν αρχίζουμε να νιώθουμε ότι είμαστε εκτός ελέγχου.

Συμβουλή #7: Προχωρήστε προς την κατεύθυνση μιας φυτικής διατροφής

Η Νο 1 διατροφική ερώτηση που λαμβάνω από τους ανθρώπους σχετικά με τη δίαιτα είναι αν πρέπει ή όχι να είναι vegan και η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε μια φυτική διατροφή – που σημαίνει ότι η βάση της διατροφής μας πρέπει να βασίζεται σε φυτικές τροφές, με ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων και ποιοτικών δημητριακών ΑΛΛΑ αυτό σημαίνει ότι πρέπει ή πρέπει να είσαι vegan; Οχι. Εκτός βέβαια αν θέλετε να είστε!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις στον κόσμο και διαφορετικά πράγματα θα λειτουργήσουν για διαφορετικούς ανθρώπους – αλλά αν κάνετε ένα βήμα πίσω και δείτε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ από αυτές τις προσεγγίσεις, από παλαιό έως vegan – στη βάση, όλα ενθαρρύνουν πολλά φυτικά τρόφιμα. Μου αρέσει να το σκέφτομαι έτσι – τελικά, το φαγητό είναι ενέργεια, και όσο περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια ζωής στο φαγητό που τρώτε, τόσο περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια ζωής αναζωογονείτε από αυτό.

Συμβουλή #8: Μαγειρέψτε όσο πιο συχνά μπορείτε 

Το μαγείρεμα είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ξεκινήσετε να τρώτε καλύτερα! Ως αρχάριος στην υγιεινή διατροφή, το μαγείρεμα σας βοηθά να έχετε την ευθύνη όλων των συστατικών σας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς με τι έχετε να κάνετε. Σας δίνει μια αίσθηση σύνδεσης με το φαγητό σας που είναι επίσης πολύ θρεπτικό. Και εδώ είναι η συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαγειρεύετε κάθε πράγμα που τρώτε. Απλώς θέλετε να ασχοληθείτε με το μαγείρεμα πιο συχνά από ό,τι ήδη κάνετε!

Συμβουλή  #9: Ασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή

Για να λαμβάνουμε πλήρη τροφή από τα γεύματά μας, πρέπει να είμαστε παρόντες, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε όλη την ευχαρίστηση και τη τροφή που έχει να προσφέρει το γεύμα – αυτό σημαίνει να δοκιμάσετε το φαγητό σας, να παρατηρήσετε τις υφές, τις μυρωδιές κ.λπ.

Εάν τρώτε βιαστικά, εν κινήσει, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή απλά χωρίς τη δική σας επίγνωση, θα νιώθετε συχνά ανικανοποίητοι επειδή ο εγκέφαλός σας δεν θα έχει καταγράψει ότι φάγατε – και ο εγκέφαλος θα ουρλιάξει πεινασμένος. Έπειτα, μένεις να πιστεύεις ότι έχεις πρόβλημα υπερκατανάλωσης τροφής/θέλησης, ενώ πραγματικά έχεις απλώς ένα πρόβλημα επίγνωσης.

Προσπαθήστε λοιπόν να επιλέξετε ένα γεύμα την ημέρα – και να το φάτε με την πλήρη προσοχή σας. Απολαύστε το γεύμα, τις γεύσεις, τις υφές, τις μυρωδιές και συνδεθείτε με το σώμα σας. Πραγματικά απολαύστε μια πλήρη διατροφική εμπειρία και απλώς παρατηρήστε πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση σας με το φαγητό, την όρεξη και την ικανοποίηση.

Συμβουλή  #10: Κάντε το εύκολο, διασκεδαστικό και μην γίνετε φανατικοί!

Ο λόγος που θέλουμε να τρώμε καλύτερα είναι για να μπορούμε να νιώθουμε καλύτερα. Εάν το ταξίδι σας στην υγιεινή διατροφή είναι δύσκολο, περίπλοκο και συντριπτικό, έχετε χάσει τον προορισμό! Και μην ανησυχείτε – δεν φταίτε εσείς – έτσι τείνει να μας παρουσιάζεται η υγιεινή διατροφή.

Υπόσχομαι ότι δεν μπορείτε να υποτιμήσετε τη δύναμη μιας μικρής αλλαγής τη φορά. Κάντε μικρές αλλαγές που αισθάνεστε εφικτές – αφήστε τις μικρές αλλαγές να έχουν σημασία, αφήστε τις να είναι αρκετές. Μερικές μικρές αλλαγές στις οποίες έχω επικεντρωθεί στο παρελθόν και έκανα συνήθειες στη ζωή μου: περιλαμβάνουν να πίνω Χ ποσότητα νερού την ημέρα, να κάνω 4 προπονήσεις την εβδομάδα, να κάθομαι και να τρώω τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα με πλήρη επίγνωση, να απολαμβάνω ένα λαχανικό -Γεύμα με βάση την ημέρα (για μένα αυτό σημαίνει συνήθως μια μεγάλη σαλάτα ή σούπα με βάση τα λαχανικά την ημέρα) για να αναφέρουμε μόνο μερικά!

 

Διάδωσέ το . . .
Scroll to Top