ασ μαθουμε μαζι
Τα νέα μας
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η παχύσαρκη μητέρα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει προεκλαμψία, δηλαδή διαβήτη κύησης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει με καισαρική τομή. Επιπλέον τα κιλά που παίρνει μία παχύσαρκη μητέρα στην εγκυμοσύνη συνήθως παραμένουν στο σώμα και μετά τον τοκετό. Το βρέφος που γεννιέται από μία παχύσαρκη μητέρα έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί μεγάλο για την ηλικία κύησης με μακροσωμία ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί
Αντιθέτως, αν μία γυναίκα ξεκινήσει την εγκυμοσύνη με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα ένα μικρό σε μέγεθος για την ηλικία κύησης παιδί. Το χαμηλό βάρος γέννησης όμως έχει σχετιστεί και με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα, σωματικές και διανοητικές δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα υγείας στην μετέπειτα ζωή του.
Όσον αφορά στις τροφικές προτιμήσεις που εμφανίζει ένα μωρό, αυτές σχετίζονται με τις τροφές που έτρωγε ή έπινε η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις γεύσεις και τις μυρωδιές που περνούσαν μέσω του αμνιακού υγρού του. Έτσι λοιπόν το ξεκίνημα μίας εγκυμοσύνης με υγιές βάρος αποτελεί το κλειδί για μία καλή εγκυμοσύνη
Η πρόσληψη βάρους ξεκινάει από το δεύτερο τρίμηνο, γιατί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δικαιολογείται μία ελάχιστη αύξηση βάρους από 0,5 έως 2 kg. Η μεγαλύτερη αύξηση βάρους στο πρώτο τρίμηνο έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοχής γλυκόζης στην μητέρα, δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.
Φυλλικό οξύ
Αποτελεί βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και δεν μπορεί να συνδεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό οπότε πρέπει να προσλαμβάνεται από την διατροφή. Η έλλειψη του συμβάλλει στην ανάπτυξη αναιμιών στον γενικό πληθυσμό. Όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και στην πρόληψη των δυσμορφιών του νευρικού σωλήνα. Γι’ αυτό κρίθηκε εξαιρετική σημασίας η πρόσληψη για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την σύλληψη καθώς και για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης ενός συμπληρώματος 400 μg φυλλικού οξέος ημερησίως.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή ειδικά για τις εγκύους καθώς είναι ουσιώδη για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού στο έμβρυο: συγκεκριμένα τα ω-3 λιπαρά οξέα που ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά, με κυριότερους εκπροσώπους το α–λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπενταενοικό οξύ (EPA) και το εικοσιδιεξαενοικο οξύ (DHA). Έχει αποδειχθεί ότι ο πλακούντας μεταφέρει επιλεκτικά κάποια λιπαρά στο έμβρυο και δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση κυρίως στο DHA. Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του μωρού συσσωρεύει DHA μετά τη γέννηση, μέχρι τα δύο έτη ζωής του, μέσω του μητρικού γάλακτος.
Σίδηρος
Στο διάστημα της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται, γιατί το σώμα της μητέρας φτιάχνει μεγαλύτερο όγκο αίματος, που θα συμβάλλει στην μεταφορά οξυγόνου μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του. Αν τα αποθέματα της μητέρας είναι ήδη πολύ χαμηλά, τότε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να εμφανιστεί σιδηροπενική αναιμία, η οποία έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, γέννησης παιδιού με χαμηλό βάρος και φλεγμονώδεις ασθένειες.
Βιταμίνη D
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να διασφαλιστούν τα καλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα της μητέρας, καθότι αυτή βασίζεται το έμβρυο για να αποκτήσει γεμάτες αποθήκες κατά τη γέννηση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στη μητέρα σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, διαβήτη κύησης, πρόωρου τοκετού, ενώ μωρά που γεννιούνται από μητέρες με ανεπάρκεια την βιταμίνη D έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεογνική ραχίτιδα, υπασβεστιαιμία, να γεννηθούν με χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης αλλά και να εμφανίσουν αλλεργίες στην παιδική ηλικία.
Ασβέστιο
Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου στην εγκυμοσύνη έχει σχετιστεί με την εμφάνιση οστεοπενίας, μυϊκών συσπάσεων και υπερτασικές διαταραχές, ενώ στο έμβρυο σχετίζεται με καθυστερημένη ανάπτυξη, χαμηλό βάρος γέννησης και σκελετό με μικρότερη εναπόθεση μετάλλων.
Βιταμίνη Α
Σε μεγάλες δόσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει τοξική και να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως μη φυσιολογική ανάπτυξη των ματιών, του κρανίου, των πνευμόνων και της καρδιάς στην μητέρα μπορεί να προκαλέσει νυκταλωπία, πρόωρο τοκετό, μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα. Όποτε θέλει προσοχή στην κατανάλωση συκωτιού αλλά και στην λήψη πολυβιταμινών ή μουρουνέλαιου.