Ασ μαθουμε μαζι

Τα νέα μας

Βρεφικά δημητριακά: ένας ολοκληρωμένος οδηγός για νέους γονείς

Διάδωσέ το . . .

Ως Διαιτολόγος, ο στόχος μου γράφοντας αυτήν το άρθρο είναι να σας παρέχω την εκπαίδευση που χρειάζεστε σχετικά με τα δημητριακά για να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή για το πότε και με ποια δημητριακά θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.

Πότε εφευρέθηκαν τα βρεφικά δημητριακά;


Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Helen McKay διεξήγαγε μελέτες σε μικρά παιδιά και παρατήρησε μια ελαφρά μείωση των αποθεμάτων σιδήρου από τη γέννηση στους 2 μήνες, καμία μείωση από 2 σε 6 μήνες και στη συνέχεια άλλη μια πτώση από τους 6 μήνες έως το δεύτερο έτος. Πριν από αυτό το διάστημα, η κατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας, όπως τη γνωρίζουμε τώρα, είχε καθοριστεί, αλλά η αιτία δεν είχε βρεθεί. Αυτή η μελέτη βοήθησε στη σύνδεση της διατροφικής πρόσληψης σιδήρου με την αναιμία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ήταν σύνηθες να περιμένουμε μέχρι το παιδί να γίνει 1 πριν εισάγουμε στερεές τροφές. Πρώτα ήταν μια κοσκινισμένη σούπα λαχανικών, πατάτες στους 18 μήνες και μετά άλλα λαχανικά στους 24 μήνες.

Όταν ανακαλύφθηκε η σημασία του σιδήρου, ήξεραν ότι έπρεπε να αρχίσουν να ταΐζουν μωρά στερεά πολύ νωρίτερα. Μέχρι το 1935 ήταν συνηθισμένο να εισάγονται στερεά μεταξύ 5 και 6 μηνών.

Ταυτόχρονα, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά για βρέφη εφευρέθηκαν από 3 Καναδούς Γιατρούς στο Νοσοκομείο Άρρωστων Παιδιών του Τορόντο και πωλούνταν με την επωνυμία Pablum. Τα βρεφικά δημητριακά σε σκόνη θα μπορούσαν να γίνουν μια αραιή σούπα και να ταΐσουν τα μωρά σε νεαρή ηλικία. Εκείνη την εποχή, το Pablum περιείχε αρκετές πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου. Η εφεύρεσή του κηρύχθηκε επιτυχία για τη δημόσια υγεία και η ευρεία χρήση του έχει αποδοθεί με τη μείωση των ποσοστών διατροφικών ελλείψεων σε βρέφη και νήπια! Παράπλευρη σημείωση:  πιστεύω ότι είναι τόσο ωραίο όταν η τεχνολογία τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων, σωστά;!

Γιατί να ξεκινήσετε με βρεφικά δημητριακά; Γιατί να δίνετε στο μωρό δημητριακά ρυζιού;


Τα βρεφικά δημητριακά (όταν είναι εμπλουτισμένα) είναι μια βολική και υψηλή πηγή σιδήρου – ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τα μωρά όταν αρχίζουν τα στερεά! Συχνά γίνεται επίσης εύκολα αποδεκτό από τα μωρά. Τα δημητριακά ρυζιού χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για την παρασκευή βρεφικών δημητριακών, πιθανώς επειδή δεν είναι πολύ αλλεργιογόνα. Ωστόσο, εδώ στο Science & Diet, συνιστούμε στην πραγματικότητα να εναλλάσσετε διαφορετικούς τύπους δημητριακών όταν αγοράζετε βρεφικά δημητριακά, καθώς οι παιδικές τροφές με βάση το ρύζι μπορεί να περιέχουν αρσενικό. Εάν υπάρχει αρσενικό στο έδαφος όπου καλλιεργείται το ρύζι, θα καταλήξει στους κόκκους.

Πότε μπορεί ένα μωρό να αρχίσει να έχει βρεφικά δημητριακά;


Μόλις το μωρό σας δείξει σημάδια ότι είναι αναπτυξιακά έτοιμο για στερεά (κάπου μεταξύ 4 και 6 μηνών), μπορεί να αρχίσει να απολαμβάνει πολτοποιημένες υφές, συμπεριλαμβανομένων των εμπλουτισμένων με σίδηρο δημητριακών για βρέφη. Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά για το ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τα στερεά, σκεφτείτε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας με τoυς οδηγούς που θα βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μας.

Υπάρχει ένα καλύτερο βρεφικό δημητριακό για να ξεκινήσετε;


Υπάρχoυν δημητριακά για μωρά στους τέσσερις μήνες ή δημητριακά για μωρά στους έξι μήνες; Όχι συγκεκριμένα, αλλά θα θελήσετε να ακολουθήσετε αυτά τα δύο βήματα όταν ψωνίζετε για βρεφικά δημητριακά: Αρχικά, αναζητήστε μια μάρκα που είναι ενισχυμένη με σίδηρο, καθώς αυτό είναι το κύριο διατροφικό όφελος για τη διατροφή του μωρού σας με βρεφικά δημητριακά! Δεύτερον, εάν το μωρό σας δεν έχει εξοικειωθεί με το αγελαδινό γάλα, θα πρέπει να βρείτε ένα δημητριακό που δεν περιέχει «αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη» στη λίστα συστατικών.

Ποια είναι η καλύτερη μάρκα βρεφικών δημητριακών;


 

Όλες οι μάρκες που έχουμε δει και δοκιμάσει με τα παιδιά μας είναι πολύ συγκρίσιμες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ούτε μία «καλύτερη» μάρκα εκεί έξω! Και πάλι, θα θελήσετε να ελέγξετε ότι είναι ενισχυμένο με σίδηρο.

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι πολλές από τις μάρκες στον διάδρομο παιδικών τροφών θα καυχηθούν ότι το προϊόν τους είναι φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά. Αν και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα βιολογικά τρόφιμα, δεν είναι επίσης απαραίτητα. Οι συμβατικές τροφές είναι εξίσου ασφαλείς για το μικρό σας! Αγοράστε όποιο ταιριάζει με τον προϋπολογισμό σας.  

Επίσης, δεν υπάρχει το καλύτερο βρεφικό δημητριακό για μωρά που θηλάζουν ή το καλύτερο βρεφικό δημητριακό για να το αναμίξετε με το γάλα. Ορισμένες ποικιλίες θα πουν, “προσθέστε νερό”. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε αντλημένο γάλα ή φόρμουλα για να συγκεντρώσετε περαιτέρω τα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί κάποια βρεφικά δημητριακά δεν έχουν σίδηρο;


Δεν ξέρω! Θα ήθελα να συζητήσω με αυτές τις εταιρείες! Ειλικρινά, πιστεύω ότι η ενίσχυση του σιδήρου είναι ο κύριος λόγος για να αγοράσουμε βρεφικά δημητριακά.

Τι συμβαίνει με τα στάδια των βρεφικών δημητριακών;


Αρκετοί κατασκευαστές παιδικών τροφών επισημαίνουν τα προϊόντα τους με «ηλικίες και στάδια». Δυστυχώς, αυτές οι κατηγορίες σταδίων δεν είναι πραγματικά τυποποιημένες. Η πρόθεση είναι πιθανό να καθοδηγήσει τους γονείς να ξεκινήσουν με ελάχιστα συστατικά και στη συνέχεια τα μεταγενέστερα στάδια συνήθως περιέχουν πολλά συστατικά.

Αλλά, όταν πρόκειται για βρεφικά δημητριακά, η υφή είναι συνήθως η ίδια: λεία και ομοιογενής. Για το λόγο αυτό σας συμβουλεύω να αγνοήσετε τα στάδια και να επιλέξετε ένα δημητριακό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα με γεύσεις όπως το μάνγκο ή η μπανάνα μπορεί να προσθέσουν ζάχαρη στο τελικό προϊόν. Είναι πολύ εύκολο να αγοράσετε ένα βασικό δημητριακό και να προσθέσετε κατεψυγμένο μάνγκο ή μια πολτοποιημένη μπανάνα. Επιπλέον, θα παρείχε μια αλλαγή στην υφή – κάτι που χρειάζονται τα μωρά για να βελτιώσουν τις διατροφικές τους δεξιότητες!

Πώς φτιάχνω βρεφικά δημητριακά;


Είναι τόσο εύκολο! Το μόνο που θα κάνετε είναι να ρίξετε μια μικρή ποσότητα σκόνης σε ένα μπολ και στη συνέχεια να προσθέσετε λίγο υγρό (γάλα με άντληση, έτοιμη φόρμουλα ή νερό, ανάλογα με το δημητριακό και το τι θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε). Εάν το μωρό σας μόλις αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, τότε θα θέλετε να φτιάξετε έναν πιο αραιό πουρέ. Καθώς το μωρό σας γίνεται καλύτερο στο φαγητό, μπορείτε να αρχίσετε να το κάνετε πιο παχύρρευστο.

Μπορώ να φτιάξω μόνος μου δημητριακά για μωρά;


Αν και είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της προετοιμασίας της δικής σας παιδικής τροφής, την οποία σας διδάσκουμε εκτενώς πώς να κάνετε στο ηλεκτρονικό μας μάθημα Ξεκινήστε τα στερεά με αυτοπεποίθηση, αυτή είναι μια τροφή που θα πρέπει να μην την φτιάξετε μόνοι σας. Και πάλι, ο κύριος λόγος για να προσφέρετε στα μωρά δημητριακά για βρέφη είναι αυτή η ενίσχυση σιδήρου, την οποία δεν θα λαμβάνατε αν φτιάχνατε απλώς ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης!

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα βρεφικά δημητριακά;


Ο κύριος «κίνδυνος» που μπορούμε να σκεφτούμε είναι περισσότερο μια προειδοποιητική σημείωση. Δεδομένου ότι τα βρεφικά δημητριακά είναι πολύ βολικά και τα μωρά τείνουν να τα δέχονται αρκετά καλά, μπορεί να είναι εύκολο να βασιστείτε υπερβολικά σε αυτά. Δεν θέλετε να πέσετε στην παγίδα να το ταΐζετε τόσο συχνά ώστε το μωρό σας να μην εκτίθεται σε άλλες γεύσεις και υφές, που είναι σημαντικές για την ανάπτυξή του!

Η δεύτερη σημείωση προσοχής επικεντρώνεται στο ζήτημα του αρσενικού στα βρεφικά δημητριακά με βάση το ρύζι. Εάν υπάρχει αρσενικό στο έδαφος όπου καλλιεργείται το ρύζι, θα καταλήξει στους κόκκους. Πολλά άλλα βρεφικά προϊόντα συχνά παρασκευάζονται επίσης με ρύζι (παξιμάδια κ.λπ.). Η δόση κάνει το δηλητήριο – εάν το μωρό τρώει πολλές τροφές με βάση το ρύζι (και πραγματικά, θα έπρεπε να τρώει αρκετά), μπορεί να καταλήξει να καταναλώνει πάρα πολύ αρσενικό που θα μπορούσε να είναι προβληματικό για την υγεία του. Ως εκ τούτου, συνιστούμε την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών τύπων δημητριακών, όπως σιτάρι, κριθάρι, κινόα, σιτάρι κ.λπ. κατά την αγορά βρεφικών δημητριακών.

Τέλος, τα βρεφικά δημητριακά δεν περιέχουν άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως λίπος, ψευδάργυρο ή βιταμίνες Β που είναι σημαντικά για το μωρό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η διασφάλιση ότι τα δημητριακά αποτελούν συμπληρωματική τροφή μαζί με άλλα τρόφιμα.

Μπορεί τα βρεφικά δημητριακά να προκαλέσουν…


Όταν το μωρό σας αρχίσει να λαμβάνει στερεά, οι συνήθειές του να κάνει κακά θα αλλάξουν! Ίσως αναρωτιέστε εάν οι τροφές που ταΐζετε το μωρό σας προκαλούν συγκεκριμένα την ανάπτυξη ορισμένων προβλημάτων. Συνολικά χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το ανθρώπινο σώμα στην κατανάλωση τροφών που δεν έχει συνηθίσει. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα βρεφικά δημητριακά προκαλούν επίσημα και επιδεινώνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια ή παλινδρόμηση. Πραγματικά θα διαφέρει από μωρό σε μωρό. Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι για έναν πληθυσμό μωρών, ο σίδηρος στα βρεφικά δημητριακά μπορεί να προκαλεί δυσκοιλιότητα. 

Τα βρεφικά δημητριακά θα βοηθήσουν το μωρό μου να κοιμηθεί;


Και δεν θα έδινε κάθε γονιός για να βρει έναν εύκολο τρόπο να κάνει το μωρό να κοιμάται περισσότερο! Ωστόσο, η προσθήκη δημητριακών στο γεύμα ενός μωρού δεν το κάνει. 

Μπορώ να βάλω βρεφικά δημητριακά σε μπιμπερό;


Η προσθήκη δημητριακών στο μπιμπερό ενός μωρού μπορεί πραγματικά να προκαλέσει βλάβη. Η παχύρρευστη υφή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αναρρόφησης: ο ιατρικός όρος για την αναπνοή ξένου υλικού. Τα μωρά είναι επίσης προετοιμασμένα να καταναλώνουν συγκεκριμένο όγκο τροφής. Το βρεφικό γάλα έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τη συγκέντρωση των θερμίδων που βρίσκονται στο μητρικό γάλα. Η προσθήκη δημητριακών είτε στο μητρικό γάλα είτε στο γάλα μπορεί να παρακάμψει τη φυσική ικανότητα του μωρού να ρυθμίζει πόσες θερμίδες προσλαμβάνει. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: υπάρχουν ορισμένες ιατρικές ενδείξεις για την πύκνωση της τροφής του μωρού. Ακολουθήστε τις συμβουλές του παιδιάτρου σας.

Είναι τα βρεφικά δημητριακά γεμάτα ζάχαρη;


Μια συσκευασία βρεφικών δημητριακών μπορεί να περιέχει ΖΑΧΑΡΗ. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένα δημητριακά, ειδικά αυτά με αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη περιέχουν μερικά γραμμάρια ζάχαρης. Αυτά τα σάκχαρα προέρχονται φυσικά από το γάλα ή τα φρούτα. Μπορεί να είναι χρονοβόρο να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες, ειδικά όταν βιάζεστε, αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Τι γίνεται αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βρεφικά δημητριακά;


Μην ανησυχείς. Δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο όταν ταΐζετε το μωρό σας, αλλά ένα από αυτά είναι ότι θα είναι σημαντικό να προσφέρετε άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε κάθε γεύμα. Απλώς δεν θέλουμε να κάνετε αυτή την επιλογή από φόβο – υπάρχουν μερικά γλοιώδη σημεία του Διαδικτύου που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν αθώα ότι τα βρεφικά δημητριακά είναι «κακά» ή «τοξικά», αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πολλές οικογένειες αντέχουν χωρίς αυτά, και αυτό είναι πολύ ωραίο.

Διασκεδάστε με βρεφικά δημητριακά


Το να προσφέρετε στο μωρό σας ένα βασικό δημητριακό μπορεί να γίνει λίγο βαρετό. Για να αναβαθμίσετε τη γεύση και την υφή, σκεφτείτε να προσθέσετε άλλα συστατικά σε αυτό. Επιπλέον, το τελικό δημητριακό θα είναι πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μερικές ιδέες:

Αλεσμένο λιναρόσπορο

Τρίμμα αμυγδάλου

Φυστικοβούτυρο

Πολτοποιημένα δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα

Νιφάδες καρύδας

 

Scroll to Top